Як працює система “Доступні ліки” та як правильно жертвувати лікарням “благодійні” внески – адвокат Марія Прокопчук

Головна сторінка Новини Як працює система “Доступні ліки” та як правильно жертвувати лікарням “благодійні” внески – адвокат Марія Прокопчук

У продовження теми “Адвокати про медицину” ми поспілкувались із адвокаткою, випускниицею спеціалізованого навчального курсу з медичного права для адвокатів, Марією Прокопчук. 

Маріє, розкажіть про реальність та дієвість системи “Доступні ліки”, як і де можна отримати ліки та де переглянути перелік безкоштовних препаратів?

Відповідно до Порядку відшкодування вартості лікарських засобів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів «Про забезпечення доступності лікарських засобів» від 17 березня 2017 р. № 152 Порядок визначає механізм повного або часткового відшкодування вартості лікарських засобів під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на такі захворювання:

  • серцево-судинні захворювання;
  • цукровий діабет II типу;
  • бронхіальну астму;
  • лікарські засоби, що використовуються під час трансплантації у доопераційний та післяопераційний періоди.

Повне або часткове відшкодування вартості лікарських засобів здійснюється в межах затвердженого МОЗ розміру. Для здійснення відпуску лікарських засобів, вартість яких підлягає повному або частковому відшкодуванню, аптеки звертаються до розпорядників бюджетних коштів із заявою на укладення договору про відшкодування вартості лікарських засобів.

Розпорядники бюджетних коштів формують на підставі укладених договорів перелік аптек, що здійснюють відпуск лікарських засобів. Відпуск лікарських засобів здійснюється на підставі рецептів, виписаних закладами охорони здоров’я незалежно від форми власності за місцем надання медичної допомоги пацієнту на рецептурних бланках форми № 1.

Строк дії рецепта становить 30 календарних днів з моменту його виписки. Рецепт зберігається в аптеці протягом трьох років з моменту відпуску. Кожний лікарський засіб виписується на окремому рецепті. Без рецепта ліки за програмою «Доступні ліки» отримати неможливо. Лікар виписує пацієнту рецепт на лікарський засіб,вказуючи непатентовану назву (МНН) (діючу речовину ліків).

Для того, щоб отримати ліки безоплатно або з частковою оплатою, потрібно:

  • Звернутись до лікаря та отримати правильно виписаний рецепт.
  • Звернутись до аптеки з позначкою «Доступні ліки».
  • Отримати ліки безоплатно або з частковою доплатою за рецептом.

Вартість ліків повністю або частково оплачує держава. У програмі беруть участь лише монопрепарати (які містять лише одну діючу речовину).

Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Тобто такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безоплатно. Дорожчий препарат пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату. 

У кожній лікарні або поліклініці є звичай платити “благодійні внески”. Маріє, поясніть, будь ласка, що це таке та чи обов’язково пацієнт має їх сплачувати в контексті медичної реформи?

Відповідно Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»:

  • благодійна діяльність — добровільна особиста та/або майнова допомога для

досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Благодійний фонд здійснює роль посередника у фінансових стосунках між громадянами та лікувальним закладом. Для свого функціонування фонд може стягнути не більше 20% від річного доходу на адміністративні витрати. Решту коштів та ресурсів – передає на баланс закладів медичної допомоги.

У випадку, коли в людини виникає свідоме, без стороннього примусу, бажання допомогти лікарні, необхідно чітко знати, куди саме йдуть сплачені кошти. Для цього слід вимагати в керівництва лікарні документи, які підтверджують наявність відповідного благодійного фонду, а саме, установчі документи та свідоцтво про його державну реєстрацію. При цьому важливо те, що жодних розмірів пожертв благодійні фонди встановлювати не можуть, адже пожертвування є добровільним.

Благодійність, із самого визначення є абсолютно вільним, волевиявленням кожної людини. Будь-яке примушування до сплати таких внесків проти волі людини є незаконним. А у випадку загрози насильства над особою, відмови надання медичної допомоги, обмеження прав, свобод або законних інтересів такі дії можна кваліфікувати як вимагання, що є злочином, за який передбачена відповідальність за статтею 189 Кримінального кодексу України.

Згідно з чинним законодавством України, лікарі несуть кримінальну відповідальність за вимагання грошей у пацієнтів та відмову лікувати їх безкоштовно.

У разі, якщо на сплаті такого «внеску» наполягають працівники лікарні, людина, яка звернулась по медичну допомогу, має право звернутись зі скаргою до головного лікаря. Якщо з головним лікарем не буде знайдено порозуміння, необхідно звертатись до місцевих відділень охорони здоров’я, МОЗу, правоохоронних органів, прокуратури, СБУ, в Національне антикорупційне бюро. Слід подати заяву із зазначенням своїх особистих даних та конкретних фактів і обставин вимагання коштів. Також можна  зателефонувати на урядову «гарячу лінію» 1545.

Прокопчук Марія Миколаївна

Веде адвокатську діяльність з січня 2012 року. Займалася юридичним супроводом діяльності компанії, проведенням переговорів, роботою з контрагентами компанії. Випускниця спеціалізованого навчального курсу з медичного права для адвокатів, організованого Українською фундацією правової допомоги, Фундацією медичного права та біоетики,  Національною асоціацією адвокатів України за підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження»