Перевірки місця проживання: хто і навіщо перевіряє переселенців?

Головна сторінка Новини Перевірки місця проживання: хто і навіщо перевіряє переселенців?

До наших параюристів звернулася жінка, яка має статус внутрішньопереміщеної особи (ВПО) та отримує допомогу від держави. Вона чула, що будуть відбуватися якісь перевірки переселенців. Тому хотіла дізнатись, що це за перевірки та чи потрібно їй бути на цій перевірці, – розповідає Яна Токарm, юристконсульт Юридичної клініки Ярослава Мудрого.

Такі перевірки стосуються всіх українців, які мають статус ВПО та отримують державну допомогу.

Як відбувається така  перевірка, до кого приходитимуть в першу чергу і що робити, якщо вас не було вдома – читайте у статті від параюристів Східного регіону.

Дане питання регулюється Порядком надання допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332.

Хто здійснює перевірки ВПО?

Контроль за дотриманням вимог законодавства під час надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам здійснюється територіальними органами Нацсоцслужби шляхом проведення вибіркової перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи, про що складається відповідний акт за формою, встановленою Нацсоцслужбою. Цей акт протягом одного робочого дня передається до органу соцзахисту населення, в якому особа перебуває на обліку.

Вибіркова перевірка проводиться за рішенням керівника (заступника керівника) територіального органу Нацсоцслужби відповідно до сформованих з використанням Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб списків, наданих Нацсоцслужбою її територіальним органам.

Ознайомитись зі списком територіальних органів Нацсоцслужби у Вашій області можна за посиланням: https://nssu.gov.ua/sotsialni-posluhy

Чи повинні попереджати ВПО про таку перевірку?

У Мінсоцполітики України було надано роз’яснення про необхідність попереджати в телефонному режимі ВПО про відвідування її територіальними органами Нацсоцслужби.

Як діяти, якщо Вас не було за місцем фактичного проживання/перебування під час перевірки?

Під час проведення вибіркової перевірки за відсутності ВПО за фактичним місцем проживання/перебування посадова особа територіального органу Нацсоцслужби робить відповідний запис в акті і залишає внутрішньо переміщеній особі повідомлення про необхідність протягом десяти календарних днів прибути до структурного підрозділу органів соціального захисту населення за місцем перебування на обліку для проходження ідентифікації.

У разі коли ВПО протягом десяти календарних днів не прибула до органу соціального захисту населення, такий орган приймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця. Зазначимо, що гроші за той період, коли виплата була припинена, не повертаються.

Чи будуть перевіряти усіх ВПО?

У Мінреінтеграції також зазначали, що перевірки мають здійснюватися лише за наявності підозри щодо неправомірного отримання допомоги. Такі перевірки будуть спрямовані на те, щоб перевірити дані, які надходять від правоохоронних органів, або від органів соціального захисту населення, або від органів місцевого самоврядування у разі, якщо будуть підстави вважати, що людина не проживає за місцем проживання, яке вона вказала при реєстрації ВПО.

Відповідно статус ВПО можна втратити за умови переїзду за кордон, повернення на місце постійного проживання або ж якщо своєчасно не повідомити про зміну фактичного місця проживання.

Нагадуємо, що ви завжди можете звернутися на гарячу лінію Уповноваженого з питань ВПО можна за номером: (066) 813-62-39.