Консультація параюриста. Як отримати довідку про перебування військовослужбовця у полоні?

Головна сторінка Новини Консультація параюриста. Як отримати довідку про перебування військовослужбовця у полоні?

Яна Токарь —  юрисконсульт Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Вона також координує роботу параюристів Східного регіону (Харківська, Луганська, Донецька області). 

Нещодавно до її команди параюристів звернулась сестра військовополоненого із запитом щодо того, які види виплат передбачено її брату після звільнення з полону

Під час розгляду питання Яна та її колеги-параюристи з’ясували, що для отримання одного з видів грошової допомоги необхідна довідка. 

Як її отримати? Читайте у статті від параюристів Східного регіону. 

! Ця довідка входить до переліку обов’язкових документів, які стосуються військовослужбовців та подаються до Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Якщо такий факт встановлено, то особа та/ або члени її сім’ї можуть отримати державну допомогу у розмірі 100 тисяч гривень.

Куди звернутися, аби отримати довідку?

Порядок отримання довідки затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 2023 року № 55, згідно з яким існує декілька способів звернення для отримання довідки:

1. Звернутися особисто до силових відомств:

▪️ Міністерства оборони України;

▪️ центрального органу виконавчої влади, які здійснює керівництво військовими формуваннями;

▪️ правоохоронного органу чи державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями;

▪️ командира підрозділу ЗСУ;

▪️іншого утворення відповідного до закону військового формування чи органу, що належить до складу сил безпеки й сил оборони України.

2️. Через Національне інформаційне бюро: необхідно зателефонувати на гарячу лінію 1648 або за мобільним телефоном +38 (044) 287-81-65.

Види довідок про перебування військовослужбовця у полоні

Наведеною вище Постановою КМУ затверджено два види довідок: 

1) про перебування громадянина України з-поміж осіб, визначених пунктом 1 частини першої статті 2 Закону України “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей”, у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах; 

2) про перебування іноземця, особи без громадянства, який (яка) проходив (проходила) в установленому законодавством України порядку військову службу, у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах.

Деталі щодо оформлення довідки

Для отримання довідки особа звертається особисто або через законного представника чи члена сім’ї із заявою в довільній формі про видачу відповідної довідки до особисто обраного з переліку органу.

Заява може бути подана в електронній або в паперовій формі. У заяві обов’язково зазначаються:

  •   військове (спеціальне) звання (у разі наявності) полоненого, його прізвище, ім’я, по батькові;
  •   спосіб комунікації (поштова адреса та/або адреса електронної пошти, номер телефону);
  •   військове формування, правоохоронний чи інший державний орган (із зазначенням структурного підрозділу, якщо така інформація відома), у штаті якого перебувала особа на момент полону;
  •   період перебування у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування у нейтральних державах.

До заяви або листа Українського національного центру розбудови миру додається копія документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус.

У разі відсутності у заяві зазначених відомостей особі, яка подала таку заяву, довідка не оформляється, про що їй повідомляється письмово.

Довідка оформляється протягом 30 календарних днів з дня надходження відповідної заяви. Отримати цей документ можна безпосередньо заявником, поштою або електронною поштою.

Як проконсультуватись щодо юридичного питання з параюристами команди Яни Токарь?

Під час війни параюристи створюють для українців умови для розв’язання правових питань — навіть у віддалених громадах та містах.

Якщо ви з Харківської, Луганської чи Донецької областей і потребуєте правової консультації, надішліть опис проблеми на пошту jurclinica@ukr.net команди параюристів Яни Токарь з темою “Параюристам Східного регіону”

Проєкт здійснюється Українською фундацією правової допомоги та Координаційним центром з надання безоплатної правової допомоги за підтримки Mott Foundation.